Inschrijven op het mbo

Tijdig inschrijven belangrijk

Het is belangrijk dat de leerling op tijd, dat wil zeggen uiterlijk 31 maart, is ingeschreven voor één of meer vervolgopleidingen. Dat heeft te maken met het zogenaamde toelatingsrecht. Dit betekent onder andere, dat mbo-instellingen die leerlingen automatisch toelaten, die voldoen aan de vooropleidingseisen, en/of eventuele aanvullende eisen, die zich tijdig hebben aangemeld (dus ​vóór​ 1 april 2022) en hebben deelgenomen aan eventuele verplichte intake-activiteiten van de school. Meer informatie vind je op: https://www.mboraad.nl/themas/toelatingsrecht​.

Naast het toelatingsrecht is er een aantal opleidingen dat een numerus fixus hanteert, ofwel: een beperkt aantal leerlingen aanneemt. Daarom is het belangrijk dat de leerling zich zo snel mogelijk inschrijft. Zeker bij de populaire opleidingen, zoals de Veva, Sport en Bewegen, Handhaving, Toezicht en Veiligheid of het SOMA-college in Harderwijk. Een leerling moet ​altijd​ zorgen voor een plan B. Inschrijven bij twee opleidingen mag, mits de leerling zich netjes afmeldt, zodra de definitieve keuze is gemaakt. De leerling is ​zelf​ verantwoordelijk voor het tijdig inschrijven bij een mbo-opleiding.

Niveaus

Doet de leerling vmbo-examen op niveau basis, dan kan hij/ zij verder met een mbo-opleiding op niveau 2. Doet de leerling examen op vmbo-niveau kader, gl of tl,dan kan hij/ zij zich inschrijven voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4. De mbo-instelling adviseert uiteindelijk wat het instroomniveau zal zijn, mede aan hand van resultaten van de intake-activiteiten. Inschrijven kan vaak eenvoudig via de website van de mbo-instelling. Nogmaals: het is belangrijk dat de inschrijving ​vóór 1 april ​is gebeurd!

Interessetest

Ondanks alle inspanningen is het voor de leerling soms toch nog onduidelijk welke vervolgopleiding bij hem/ haar past. In dat geval kan de uitslag van een beroepeninteressetest handvatten bieden. Een beroepeninteressetest kan worden aangevraagd door een e-mailtje te sturen naar de decaan, ​md.geerlings@tabor.nl​ (d’Ampte) of h.tool@tabor.nl (Oscar Romero), of door even langs te lopen als je op school bent. De leerling ontvangt een instructie en kan de test thuis rustig maken. Vervolgens ontvangt hij/ zij de uitslag via de e-mail van de decaan, met een cc aan de coach. Meer informatie of vragen? Neem dan contact op met de decanen. Een andere mogelijkheid is om de website kiesmbo.nl te bezoeken en daar een interessetest te maken. 

De belangrijkste punten op een rij

  • Schrijf je in voor 1 april 2022
  • Inschrijven kan online via de homepage van de gekozen mbo-opleiding.
  • Twijfel? Bij twee opleidingen inschrijven kan ook.
  • Zorg altijd voor een plan B.
  • Schrijf je weer uit als een definitieve keuze is gemaakt of als je definitief bent geplaatst bij de voorkeursopleiding.
Oscar Romero is een van de drie locaties van het Tabor College.