Verbouwing Oscar Romero

Oscar Romero bouwt aan de toekomst. Letterlijk, want ons schoolgebouw wordt geheel vernieuwd en duurzaam verbouwd. 

Oscar Romero verbouwt

Oscar Romero bouwt aan de toekomst. Onze nieuwe school krijgt meer ruimte voor sport, een overdekte fietsenstalling, een nieuw trappenhuis, prachtige studio’s voor het vak muziek en veel ruimtes om zelfstandig te werken. De renovatie vordert hard. Nog even en Oscar Romero beschikt over het allernieuwste schoolgebouw van Hoorn.

Update - 4 november 2020 - door Arnoud Lansdaal

Na de laatste update is er heel veel gebeurd bij de renovatie van Oscar Romero. De hoek waar alle ondersteunende diensten zijn gekomen draait volop (dankzij de coronacrisis kun je rustig zeggen dat daar overuren gedraaid worden). De mediatheek is ingericht en het is een plaatje geworden. Daar zal menige ons omringende school jaloers op zijn. De laatste dingen die nog moesten gebeuren zijn uitgevoerd en daarom is er dinsdag 15 september een bouwkundige oplevering geweest. Op dat moment zou je verwachten dat de renovatie was afgerond, maar niets was minder waar. Er waren toen nog allerlei dingen die gebeuren moesten en zelfs nu, anderhalve maand later, is dat ook nog niet allemaal klaar.

Vanaf 15 september is er vooral op het technische vlak nog heel veel gebeurd, in de ‘oudste’ nieuwbouw (het deel dat rond 2000 gerealiseerd is) zijn nog veel aanpassingen geweest. Ook is er dubbelglas gekomen in de serre die grenst aan de inmiddels fraai vernieuwde binnentuin. Wat is het daar mooi geworden! Omdat de glaszetter nog aan de gang moest, is ook de schilder daar nog niet klaar. Alle screens (zonneschermen) hangen nu, maar de instelling van deze screens is helaas nog niet optimaal. Op de tweede verdieping zijn alle plafondplaten in de herfstvakantie vervangen. Dat is gebeurd door onze eigen collega’s, wat top dat ze dat gedaan hebben, want het resultaat is zeer geslaagd. Wat een verbetering met wat het was!

In de school (in vrijwel elk lokaal en op heel veel plaatsen in de gangen) zijn rode kurkwanden opgehangen om het mogelijk te maken dat er posters en ander materiaal wordt opgehangen. Dit geeft sowieso wat extra kleur in school. De noodlokalen waar de muzieklessen jarenlang zijn gegeven zijn weggehaald. De plek waar de lokalen stonden wordt deze week weer heringericht met bestrating. We gaan er een pauzeplek bij krijgen. Langzamerhand komen we in een fase dat de afronding en herinrichting van de school steeds dichterbij komt.

Op dit moment kunnen we echter nog niet melden dat de hele verbouwing achter de rug is. Op meerdere plekken liggen de plafonds nog open, want er wordt door de elektricien nog steeds hard gewerkt om de technische installatie te optimaliseren. Daarom liggen er op verschillende plaatsen nog plafondplaten niet op zijn plek en zie je hier en daar allerlei draden omlaag bungelen (niet gevaarlijk hoor!).

De gedachte heropening van de school van 20 november kan vanwege de coronacrisis niet doorgaan. De mensen van de bouw zullen die dag wel (corona-proof!) in het zonnetje gezet gaan worden, maar daar moet het voorlopig bij blijven. Nog geen feestelijke heropening voor de hele schoolbevolking, de ouders/verzorgers, de buurt en wie er nog meer bij zou kunnen aansluiten. Dat is jammer, want we zijn op dit moment heel erg trots op het nu al bereikte resultaat en willen dat ook graag laten zien.

Update - 8 juli 2020 - door Arnoud Lansdaal

Het is de afgelopen maanden hard gegaan, zo hard zelfs dat de oplevering van de LO-vleugel alsmede de eerste en tweede verdieping vlak voor de bouwvakvakantie gepland kon worden. De bouwkundige oplevering van de begane grond zal medio september zijn, waarna alleen nog wat ‘kleine’ dingen moeten gebeuren. We kunnen erop rekenen dat we rond de herfstvakantie geheel klaar zijn, zo’n drie maanden eerder dan waar we op rekenden.

De laatste hand wordt dus nu gelegd aan de inrichting van de LO-vleugel. De vloeren in de zalen zijn voorzien van belijning, de wanden zijn zo goed als klaar, basketbalborden zijn gemonteerd, evenals wandrekken en ringen. De kleedkamers zijn volledig ingericht, er moeten alleen nog dingen afgerond worden in zowel de fitness- als de crossfitruimte.

In het gerenoveerde deel wordt op de tweede verdieping hard gewerkt om het Open Laboratorium en de lokalen biologie en NLT op tijd af te krijgen. Het Open Lab is een compleet nieuwe ruimte, de genoemde lokalen worden volledig heringericht. Ook de rest van de tweede verdieping heeft een facelift ondergaan. Datzelfde geldt voor de eerste verdieping. Er is veel ruimte gecreëerd, veel licht in de school gekomen, het lijkt (en is) in school allemaal veel groter geworden. De laatste likken verf worden gestreken, glas wordt geplaatst, elektra wordt aangesloten, vloerbedekking gelegd. Wat wordt het mooi!

Op de begane grond moet nog veel gebeuren in de hoek bij de achteringang en daar waar de lokalen wiskunde waren. Er zal o.a. een prachtige mediatheek gaan komen, maar ook alle ondersteunende diensten krijgen een eigen, fraaie plek. Dit zal na de bouwvak (vanaf 10 augustus) weer opgepakt gaan worden. Ruim een maand later moet het dan klaar zijn.

Halverwege september gaat de binnentuin letterlijk op de schop, er komt een compleet nieuwe tuin. Het werk zal worden uitgevoerd door John Koomen Tuinen, voor de school een zekerheid dat we weer een bijzondere en bij Oscar Romero passende binnentuin gaan krijgen. Tenslotte, in de planning staat de heropening van Oscar Romero voor vrijdagmiddag 20 november. We rekenen erop dat alles dan klaar is (hoewel, we zijn natuurlijk nooit klaar!) en dat het coronavirus ons niet in de weg gaat zitten. Nadere mededelingen volgen.

Update - 13 januari 2020 

De afgelopen twee maanden is er hard gewerkt aan de nieuwbouw en renovatie van Oscar Romero. Het eerste deel van de staalconstructie voor de nieuwe LO-vleugel staat en er is daar ook al een verdiepingsvloer gelegd. De trap met twee gleuven om met de fiets het bovenste deel van de fietsenstalling te bereiken is geplaatst. Bij de renovatie schiet het al aardig op met het deel dat het eerst onder handen wordt genomen. De plafonds worden zichtbaar, de units die gaan zorgen voor een goed binnenklimaat zijn allen geplaatst. Het leerplein tegenover de iHelp balie is mooi ruim en spoedig wordt de vloerbedekking (marmoleum) gelegd. Op de begane grond krijgt de nieuwe ruimte voor de catering en de receptie, met daarachter de loge van de conciërges, vorm. De muzieklokalen en de daarbij horende studio’s naderen hun voltooiing. Het is de bedoeling dat dit deel van de renovatie met het Open Huis (3, 4 en 5 februari) klaar is.

Update - 14 november 2019

De renovatie is in volle gang! Binnen komen de nieuwe kozijnen en muren duidelijk in beeld, veel luchtbehandelingskanalen en kabelgoten zijn gemonteerd en je kan ook buiten niet missen dat er gerenoveerd wordt. Er zijn steigers gebouwd, met enkele weken zal de nieuwe buitenkant van de school zichtbaar gaan worden. De LO-vleugel wacht alleen nog op het staal voor de opbouw. 

Update - 4 oktober 2019

De eerste officiële paal zit er in. Met de hulp van LO-docent en mentor Ed Brandsen en twee van zijn leerlingen, Malin Schouten en Elmer Brommersma, werd de eerste paal de grond in geslagen.

Dit feestelijke moment vormt een stevige basis om verder te gaan met de renovatie van Oscar Romero. 

Update - 16 september 2019

De renovatie van Oscar Romero is in volle gang. Er wordt nu vooral gesloopt. Muren en kozijnen zijn verwijderd en dat levert nu voor het gevoel een volledig lege school op. Geen gymzalen meer, geen kleedkamers, geen receptie, geen mediatheek... Voor alles is een tijdelijke plek gevonden, en nu het meeste sloopwerk achter de rug is, kan er langzaamaan begonnen worden met de opbouw.

De grond waar de gymzalen stonden wordt nu in orde gemaakt om te kunnen heien. Elektriciëns zijn bovendien al volop bezig geweest om leidingen te verleggen en nieuw aan te leggen en in wat de aula van de onderbouw was, zijn voorbereidingen getroffen om beton te storten. Zo krijgt het nieuwe Oscar Romero heel langzaam vorm. 

Update - 18 juli 2019

Terwijl de leerlingen genieten van een welverdiende vakantie, is de renovatie van Oscar Romero nu écht begonnen. Begon het met het plaatsen van de bouwketen, inmiddels zijn de oude gymzalen al weg, en ook binnen is het al zichtbaar dat het nu écht begonnen is.

Na de vakantie blijft de school in gebruik. Dat kan gelijktijdig, dankzij een uitgekiende planning. Er komt bovendien ruimte in het gebouw omdat de brugklassers van volgend schooljaar in een ander gebouw les gaan krijgen. Dat gebouw staat op de hoek van de Johannes Poststraat en de Liornestraat in Hoorn. 

De renovatie van Oscar Romero gaat in delen. Ook op deze plek verschijnen er daarom vanaf nu regelmatig updates. Zo blijft iedereen op de hoogte totdat de prachtig gerenoveerde school straks klaar is, met een nieuw uiterlijk, een nieuw entree, nieuwe gymzalen en muzieklokalen en met een beter binnenklimaat en met duurzame (Led)-verlichting.

 

Oscar Romero is een van de drie locaties van het Tabor College.