Onthulling borstbeeld Oscar Romero

Onthulling borstbeeld van Oscar Romero

27-03-2017 - Op het PJ Oud plein (schuin tegenover het station van Almere-centraal) werd op de 37e sterfdag een buste onthuld van Oscar Romero, gemaakt door kunstenares Paulina de Kreij. Niet alleen de dag van het overlijden van Oscar Romero was aanleiding voor de onthulling. Er werd ook stil gestaan bij de vier Nederlanders die in maart 1982 (eveneens) vermoord werden. Deze vier, twee journalisten, een geluidstechnicus en een cameraman, hadden vlak voor hun dood een reportage gemaakt van een groep El Salvadorianen in gevangenschap. De Nederlandse regering heeft in 1984 deze groep gevangenen politiek asiel verleend en hen gehuisvest in Almere.

Uit dankbaarheid naar de Nederlandse regering en de stad Almere en ter herinnering aan Oscar Romero en de Nederlandse documentairemakers, vond vrijdag 24 maart de onthulling plaats. Sandra Estrada (docente Spaans), Kees Swan (oud-collega, docent maatschappijleer) en ik mochten daarbij zijn en we voelden ons zeer vereerd. Wat een bijzondere bijeenkomst was het! We werden ontvangen in het torenhoge gebouw (32 verdiepingen) van het WTC. Ik zag daar de fotograaf (medewerker van de ambassade van El Salvador) die een week eerder bij ons op school was geweest. Hij begeleidde de ambassadrice van El Salvador, mevrouw Aida Luz Santos de Escobar, we konden dus direct kennis maken met haar. Wat heerlijk dat Sandra mee was, binnen de korste keren stonden de dames gezellig te babbelen. De ambassadrice was al op de hoogte van het bestaan van die VO-school in Hoorn met die bijzondere naam en was zeer belangstellend.

Na enige tijd werden we naar een enorme tent op het PJ Oudplein geleid waar de onthulling van de buste zou plaatsvinden. Daar ontmoetten we Agustin Vázquez Gomez, de andere bezoeker die vorige week op school was. Als VIP's waren er prima plaatsen voor ons beschikbaar. Er werd eerst gespeecht door een van de Salvadorianen die in Nederland hun leven weer opgebouwd hebben. Een emotioneel verhaal! Hierna kwam het moment van de onthulling, een hele happening met veel aandacht van de pers. Daarna woorden van burgemeester Franc Weerwind (met wortels in Suriname en ooit burgemeester in Nieuwe Niedorp en Velsen), sinds anderhalfjaar de opvolger van Annemarie Jorritsma. Hij hield een prachtige, inspirerende toespraak.
Vervolgens sprak iemand van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarna volgden mooie woorden van de ambassadrice (niet alleen in het Spaans, maar later ook in het Engels gezegd door 'onze vriend' Agustin). Aansluitend zegende Aldo Cavalli, de pauselijke nuntius van Nederland (de plaatsvervanger van Paus Franciscus in Nederland) de buste. Na afloop hebben we nog even met hem gesproken. 

Daarna werden we naar de 28e verdieping van het WTC-gebouw gebracht. Wat een prachtig uitzicht! Hier was nog een informeel samenzijn. Na afloop bedankten we Agustin heel hartelijk voor het feit dat we getuige mochten zijn van alles wat er gebeurd was. Hij liet nogmaals blijken dat hij het zo prachtig vindt dat onze school de naam Oscar Romero draagt.

Kortom, ik ben heel blij dat we de contacten met Midden-Amerika weer hebben aangehaald. Mensen uit El Salvador kennen ons en willen graag getuigen van het gedachtengoed van hun held, Oscar Romero. Wordt ongetwijfeld vervolgd! 

Arnoud Lansdaal,
conrector

Oscar Romero is een van de drie locaties van het Tabor College.