Excursie Technologielijn

Excursie naar MBO-vliegtuigtechniek en Tata Steel

30-06-2017 - Een verslag van de leerlingen:
Op 19 juni 2017 vertrok de Technologielijn om 8.00 uur voor een excursie. De groep werd in tweeën gesplitst. Een groep ging naar de MBO-vliegtuigtechniek in Hoofddorp en de andere groep ging naar Tata Steel.

In Hoofddorp werden de leerlingen meegenomen naar een hele grote hal met helikopters, vliegtuigen en straaljagers. De leerlingen van deze MBO-school moesten allerlei reparaties en opdrachten uitvoeren. Wij gingen eerst naar een 737-200, een groot passagiersvliegtuig, en kregen in de cabine uitleg over wat we gingen doen. We mochten ook in de cockpit zitten. We kregen uitleg over de wielophanging en de straalmotor. Daarna gingen naar een helikopter waar we ook in mochten zitten. Er stonden ook een paar kleine sportvliegtuigjes, cessna’s. Deze vliegtuigen hadden op de vleugels een systeem waardoor er geen ijs op de vleugels kon gaan zitten. Er stonden een paar straaljagers van de Nederlandse luchtmacht, een uit 1954. En een echte F16. We mochten niet in de cockpit zitten. Dat mocht niet van de luchtmacht. Maar we mochten wel een trapje op om in de cockpit te kijken. In de lokalen stonden allerlei motoren en andere onderdelen van allerlei vliegtuigen. De MBO-leerlingen moesten hier allerlei opdrachten uitvoeren. Alles ging via een protocol. De leerlingen mochten niet zelf iets verzinnen om het op een andere, betere manier te doen. Om 11.15 uur gingen we met de bus naar Tata Steel waar we de andere leerlingen ophaalden om te gaan lunchen.

De groep die naar Tata Steel ging werd in tweeën gesplitst. De gesplitste groep ging naar twee lokalen. Eerst ging mijn groep naar een lokaal met van alles en nog wat: twee vliegtuig simulatoren, éen formule 1 simulator en een paar electronica kits waarmee je bijvoorbeeld je eigen radio kon maken. Nadat we een halfuur daar die dingen mochten uitproberen, wisselden de groepen van lokaal en mochten we op een miniatuur racebaan racen met daarnaast een botsproef-baan met kleine raceautootjes. Daarna gingen we naar een hele grote werkplaats, maar dan ook echt HEEL groot. Daar mochten we twee robots uitproberen. Bij de ene moest je een blikje verplaatsen, bij de ander moest je een huis tekenen doormiddel van de robot die een marker vasthield. Nadat we een HEEL mooi huis hadden getekend (leek meer op een huis van een van de smurfen) gingen we samen met de groep die naar Hoofddorp was geweest naar een zaal waar presentaties werden gegeven.

Daar kregen we lunch en werd er een presentatie gegeven over Tata steel. Daarna kregen we een filmpje te zien over hoe staal werd gemaakt en toen gingen we met twee mensen mee naar de fabriek. Toen we in de bus naar de fabriek zaten kregen we ondertussen een rondleiding door het gebied van Tata steel. Toen we in de fabriek waren hadden we het heel warm, echt HEEL warm. Toen zagen we een rood gloeiende staalplak langs rollen. Die plak gaf een hitte af, daar is mijn gasfornuis niks bij. Toen we verder de fabriek in gingen was er een probleem met een van de walsen. We moesten toen heel lang wachten (in de hitte!!!) tot het probleem was opgelost en er weer een nieuwe plak voorbij kwam. Je voelde de dreun van de walsen en de staalschaar onder je voeten. Eenmaal uit de fabriek gekomen gingen we terug en kregen we frisdrank en een hele mooie pen (eigenlijk een schroevendraaier) en gingen we weer terug naar school.

Het was een hele leuke en leerzame dag.