Technologielijn naar het bedrijf Polytechniek

Geplaatst op 06-05-2020

Klas 3 van de technologielijn is op bezoek geweest bij het bedrijf Polytechniek in Hem. Directeur Jaap Vlam heette ons van hart welkom en vertelde ons wat voor bedrijf Polytechniek is en wat het bedrijf te maken heeft met technologie. En hij vertelde de leerlingen over de workshop die ze gingen doen. Hoe kun je leerlingen duidelijker maken wat een bedrijf doet met technologie dan door ze zelf aan de slag te laten gaan? Jaap Vlam en twee medewerkers, Michel Hoffer en Rob Smit en docent Floral van Golen, hadden in de maanden daarvoor gezamenlijk de workshop ontwikkeld en voorbereid. Een mooi voorbeeld van hoe het bedrijfsleven en het onderwijs gezamenlijk de interesse van leerlingen voor technologie proberen op te wekken.

Een grote ventilator zorgt ervoor dat gewassen gedroogd worden. Hiervoor moet de temperatuur gereguleerd worden tussen 15 en 40 graden. De ventilator moet stapsgewijs van 15 tot 40 graden steeds minder hard gaan blazen. Natuurlijk moet continu de temperatuur zichtbaar zijn op een LCD-scherm. Aangezien de blazer wordt aangestuurd met 24V voeding moet de microchip waar de leerlingen op school ook mee werken via een relais de 24V voeding aansturen.

De leerlingen waren goed voorbereid. Op school hadden de leerlingen al hun eigen speelgoed broeikas geautomatiseerd. Alleen waren de ventilatoren in de speelgoed broeikas wel even iets kleiner.

Alle componenten waren al gemonteerd op een plaat. De componenten moesten nog worden verbonden met draden. Hoe de draden moesten worden getrokken stond op een tekening. En dat was nieuw voor de leerlingen! Voor het goed aflezen van zo’n tekening met allemaal lijntjes door elkaar moesten de leerlingen goed samenwerken en uitpuzzelen hoe alle componenten aan elkaar 'geknoopt' moesten worden. Daarna moest de plaat in een schakelkast worden gemonteerd. Jaap Vlam legde uit aan de leerlingen dat deze werkzaamheden ook echt in het bedrijf plaatsvinden. En toen het moment van de waarheid! De drie kasten werden verbonden met de ventilator om te controleren of de leerlingen alle componenten goed hadden verbonden. En ja hoor, bij alle groepjes werkte de ventilator zoals het hoorde. Een compliment en een certificaat voor de leerlingen!

Een mooie afsluiting van het project Broeikas op school.

Namens de docenten technologielijn,

Floral van Golen
Robbert Smit

Oscar Romero is een van de drie locaties van het Tabor College.