Sofia Schilder pakt goud op EK inline skaten in Italië

Sofia Schilder (Oscar Romero, havo 4) wint goud op het EK inline skaten in l'Aquila, Italië

Op het onderdeel relay (aflossing) heeft Sofia Schilder, leerling van Oscar Romero, bij de B-junioren goud gewonnen. Het team moest in de finale over 3 km de strijd aanbinden met Italië, Frankrijk en Duitsland.

“Fantastisch!”, riepen Sofia Schilder (16 jaar, Hoogwoud) en Amber van der Meijden (16, Den Haag) in koor. “Iedereen zei tegen ons: ‘Jullie hebben kans op goud’ en 'Jullie kunnen winnen’”, zo begon Schilder te vertellen. “Ik werd er alleen maar zenuwachtiger van”, erkende Van der Meijden. “Ik hoopte wel dat mijn gedachte zou uitkomen”, nam haar teamgenote onmiddellijk over. “Toen we daarstraks van het hotel naar de baan teruggingen, schoot er door m’n hoofd: misschien keer ik vanavond wel terug als Europees kampioene. En nu is dat zomaar waar. Bizar!”

Amber van der Meijden, Sofia Schilder en Angel Daleman met hun gouden plak | Foto: Neeke Smit
Amber van der Meijden, Sofia Schilder en Angel Daleman | Foto: Neeke Smit

Ze keken in van-de-hak-op-de-tak stijl terug op de rit die werd gekenmerkt door twee diskwalificaties. Italië en Frankrijk, bepaald niet de minste landen, verdwenen na overtredingen uit de uitslag, wat het Nederlandse trio vanzelfsprekend hielp. Toen de Duitse formatie over een minder lange adem bleek te beschikken dan we gewend
zijn van atleten van die natie, was het pleit beslecht.

“Lekker is dat”, zei Schilder, “tot nu toe verliepen de races voor ons niet geweldig. We hadden het er vanmiddag over in de voorbespreking.” Van der Meijden: “Sofia moest hard starten en wij alle drie moesten erin blijven geloven. Nou, ze ging zeker goed van start!” “Ja”, haakte Schilder triomfantelijk in, “ik zat er meteen bij vooraan. Stukken beter dan vanmiddag in de series. Dat móest ook wel.”

Bron: Schaatsen.nl 

Oscar Romero is een van de drie locaties van het Tabor College.