Conrector Arnoud Lansdaal over verbouwen in coronatijd

"Bijzonder en ook onwerkelijk"

Geplaatst op 26-05-2020

"De afgelopen weken waren heel bijzonder en ook onwerkelijk." Aan het woord is conrector Arnoud Lansdaal van Oscar Romero. De afgelopen weken was hij vrijwel elke dag op school, soms ook in het weekend. Dit in tegenstelling tot de leerlingen en veel van zijn collega's die op succesvolle wijze het afstandsonderwijs vormgaven. 

Lansdaal bleef echter op school en leidde daar, samen met de eveneens aanwezige conciërges, de verbouwing en nieuwbouw van Oscar Romero in goede banen. "Aanwezig zijn was in verband met de verbouwing noodzakelijk. Er was veel overleg en ik vond het belangrijk om op ons intranet voor collega's uitgebreide bouwbulletins te plaatsen zodat ook zij binding houden met de school." Dat er al die tijd geen leerlingen waren, was raar. "Ik ken dat gevoel wel van vakanties waarin je ook op een school komt zonder leerlingen, maar zo'n lange periode is heel onwerkelijk. Daarnaast mis je het contact met de collega's. 

Door de coronamaatregelen geen leerlingen en collega's dus op school, maar de bouwers waren er volop. "Ik prijs ons gelukkig dat zij veelal uit Friesland komen, en niet uit Brabant, wat toch het epicentrum was van de coronacrisis." Zorgen over de voortgang van de verbouwing heeft Arnoud Lansdaal zich dan ook niet gemaakt. "Wel vroeg ik me soms af of materialen er op tijd zouden zijn. Tegels moesten bijvoorbeeld uit Noord-Italië komen, maar dat is - hoewel soms met wat vertraging - allemaal goed gekomen."

En goed kwam het zeker. Oscar Romero gaf de bouwers de opdracht om overal waar het nu kon nu volop met de verbouwing bezig zijn, en zo profiteerde de Tabor-locatie optimaal van de afwezigheid van de leerlingen. Een flinke versnelling werd ingezet. "We hebben er gek genoeg veel profijt van gehad. De verbouwing is nu veel eerder klaar dan gepland en na de zomervakantie hebben we ons tijdelijke gebouw - Oscar Junior - niet meer nodig." 

Arnoud Lansdaal omschrijft het 'nieuwe' Oscar Romero nu al als 'fantastisch'. "Het is open, ruim, kleurrijk en gericht op de toekomst, met grote ramen en leerpleinen." Vanaf 2 juni komen de leerlingen in groepjes op school voor een mentoruur, en een deel van de leerlingen brengt ook tijdens de toetsweek tijd door in het vernieuwde hoofdgebouw dat steeds meer vorm krijgt. "Dan kunnen de leerlingen ook zelf zien hoe hun school eruit ziet."

Hoewel de middelbare scholen straks weer open gaan, is fysiek onderwijs op Oscar Romero door de verbouwing ook na 2 juni nog niet mogelijk. Lansdaal: "Tot aan de toetsweek op 11 juni gaan we daarom nog door met onderwijs op afstand. Na de zomervakantie zijn alle leerlingen weer welkom in het hoofdgebouw. Misschien nog wel met de nodige aanpassingen en maatregelen in verband met de bestrijding van het coronavirus, maar niet meer met een extra tijdelijk gebouw."  

Oscar Romero is een van de drie locaties van het Tabor College.