Bedrijfsbezoek technologielijn met workshop bij Protonic

Geplaatst op 10-02-2020

De technologielijn klas 3 heeft een bezoek gebracht aan het bedrijf Protonic Holland in Zwaag. Leerlingen klas 3 hadden in voorbereiding op dit bezoek een rijdende Robotauto in elkaar gezet die met een TV-afstandsbediening bestuurd kon worden. Leerlingen gebruiken de microchip op de Arduino voor de aansturing van de motoren. Om voldoende power te hebben voor de motoren werd gebruik gemaakt van een motorshield met eigen 9 volt voeding met daarop een dual H-bridge om ook de stroom door de motoren te kunnen omdraaien en daardoor achteruit te kunnen rijden. De status van de robotauto werd zichtbaar gemaakt met behulp van een LCD-display. Alle onderdelen werden met veel draadjes via een breadboard aan elkaar “geknoopt”.

Directrice Tanja van Truijen verwelkomde ons en vertelde ons over het bedrijf. Vervolgens leidde zij ons rond door het bedrijf. Veel grote apparaten die vol automatisch allerlei elektronische componenten op een printplaat (PCB) plaatsen. De grotere componenten werden handmatig op de printplaten geplaatst, maar het solderen van deze componenten werd wel weer uitgevoerd door een apparaat met een zinkbad. Controle van de printplaat werd gedaan door een röntgenapparaat.

De leerlingen hadden hun Robotauto’s meegenomen om, net als bij Protonic, een PCB te solderen. De PCB’s waren al geëtst en lagen al klaar voor de leerlingen. De leerlingen moesten alleen de elektronische componenten op de lege PCB’s solderen om vervolgens de PCB op de Arduino op de Robotauto te plaatsen. Daarna moest de Robotauto weer met de TV afstandbediening werken als voorheen.

De leerlingen hebben met dit gecombineerde bezoek en workshop een goed beeld gekregen wat Protonic te maken heeft met technologie. Hun eigen ontwerp hebben ze compacter en overzichtelijker gemaakt door de componenten op een PCB te plaatsen. De PCB is op hun Robotauto geplaatst om een Robotauto te krijgen die nog steeds bestuurbaar is met de afstandsbediening. En dit is ook wat Protonic doet: ontwerpen en maken van PCB’s welke vervolgens geplaatst worden in een functioneel werkend apparaat.

Een bezoek aan een bedrijf met een workshop zorgt ervoor dat de leerlingen actief bezig zijn en ondervinden wat je met technologie kan en wat bedrijven te maken hebben met technologie.

Reactie van de leerlingen:

Menno (3VWO): Het was een interessante rondleiding en het solderen was ook leuk, ik heb er veel van geleerd.

Thijs (3Havo): Ik heb deze excursie een hoop geleerd over dit bedrijf en vond dit dus ook erg leerzaam. Het was een mooi bedrijf en vond het gaaf om alles te zien hoe het in zijn werking gaat met de machines. Ik vond het ook interessant om met de printplaten te werken in plaats van de jumpers.

Dub (3Havo): Protonic was erg gaaf want er waren veel interessante dingen zoals de anti-straling kamer. Ik vond het zelfs zo cool dat ik ga proberen daar stage te lopen.

Thomas (3HAVO): Leuk en leerzaam.

Namens de technologielijn,

Robbert Smit
Floral van Golen

 

 

 

 

 

 

Oscar Romero is een van de drie locaties van het Tabor College.