Naar de brugklas!
Naar de brugklas!

Kies de brugklas die bij je past

Nog even, dan ga je van groep 8 naar de middelbare school. Misschien heb je al gekozen welke school het wordt. Misschien moet je nog kiezen. Op deze pagina vertellen we je graag meer over Oscar Romero en onze brugklassen. Wil je alvast de sfeer proeven? Lees dan hier @Oscar (editie 2020), hét magazine over Oscar Romero. Hierin vertellen onze leerlingen zelf wat ze van de school vinden. Veel leesplezier en hopelijk tot volgend jaar.

Daarom kiezen voor Oscar Romero

 • Als je op Oscar Romero start, kom je in een mavo-, mavo/havo-, havo- of vwo-brugklas. Dat betekent dat alle leerlingen in jouw klas ongeveer hetzelfde niveau hebben. Kun je meer? Dan kun je altijd doorstromen naar een hoger niveau.
 • Kleine klassen: de mavo-brugklassen zijn niet groter dan 25. 
 • Houd je van sport, kunst of technologie dan kun je in de brugklas kiezen voor de Sportlijn, Kunstlijn of Technologielijn.
 • Op Oscar krijg je veel persoonlijke aandacht en ondersteuning. Iedereen werkt met een iPad. Leren wordt daar leuker van.

Onze brugklassen 

Op Oscar Romero zijn vier verschillende brugklassen waar de basis wordt gelegd voor een mooie en succesvolle schooltijd. We hebben een mavo-, een mavo/havo-, een havo- en een vwo-brugklas.

Wat de beste brugklas voor jou is, wordt in eerste instantie bepaald door het advies van de basisschool:

 • vmbo-(g)t of mavo-advies: mavo of mavo/havo
 • mavo/havo-advies: mavo/havo
 • havo-advies: havo
 • havo/vwo- en vwo-advies: vwo.  

Mavo - ontdek je talent

De mavo-brugklas is een klas voor leerlingen die een advies vmbo gemengde of theoretische leerweg hebben. Deze brugklas geeft je de gelegenheid om in een klas met maximaal 25 leerlingen je talent te ontdekken. Belangrijke woorden zijn: rust, regelmaat en ruimte. Je lessen en de toetsen zijn op mavo-niveau (vmbo-tl).

Meer over de mavo-brugklas 

Mavo/havo-brugklas - ontdek wat voor jou passend is 

De mavo/havo-brugklas is voor kinderen die nog twijfelen tussen mavo of havo. Je hebt dan van de basisschool een advies mavo of mavo/havo en je weet nog niet welke richting het gaat worden. Je krijgt les op mavo/havo-niveau, dus met een mavo-advies ga je in deze klas zeker een uitdaging aan. Het is belangrijk dat je ontwikkeling laat zien. Dat zien we onder andere aan de cijfers voor je toetsen, waarvoor je een mavo- en een havo-cijfer krijgt. Bij sommige vakken krijg je aparte mavo- en havo-toetsen. Of je doorgaat op de mavo of de havo besluiten we aan het eind van de eerste klas.

Havo - om trots op te zijn

In de havo-brugklas zal je je snel thuis voelen. Alle kinderen hebben een havo-advies en de lessen en toetsen zijn op havo-niveau. Leerlingen met ambitie geven we alle ruimte, ook omdat we vaak werken met havo/vwo-methodes. Verder kenmerkt de havo zich door enkele bijzondere vakken. Je krijgt in de onderbouw bijvoorbeeld NLT (Natuur, Leven en Technologie) en je kan het vak Spaans kiezen in de bovenbouw.

Meer over de havo-brugklas 

Vwo - een slimme en uitdagende keuze

De vwo-brugklas is een brugklas voor leerlingen met een havo/vwo-advies of vwo-advies. Je lessen zijn op vwo-niveau en je toetsen ook. In de afgelopen jaren hebben we gemerkt dat je het met een havo/vwo-advies ook heel goed kunt doen in deze klas. Om je daarin te begeleiden, krijg je een coach, die je helpt bij het leren leren en die goed in de gaten houdt of het niet te moeilijk voor je wordt. Ook krijg je bijzondere vakken. Je leert in deze klas zelfstandig onderzoek te doen bij de vakken die op de wetenschap gericht zijn (research of wetenschapsoriëntatie). Ook krijg je vanaf het eerste leerjaar Spaans, waarin je ook eindexamen kunt doen. In onze Mandelazaal ga je ervaren wat hoorcolleges zijn. Dan weet je alvast hoe dat gaat: handig voor als je later naar de universiteit gaat!  

Meer over de vwo-brugklas

Welke brugklas?

Wat de 'juiste' brugklas is, wordt in eerste instantie bepaald door het advies van de basisschool:

 • vmbo-(g)t of mavo-advies: mavo of mavo/havo
 • mavo/havo-advies: mavo/havo
 • havo-advies: havo
 • havo/vwo- en vwo-advies: vwo.  

Kennismaking

Voor de zomervakantie is er een kennismakingsdag met je nieuwe klas. Dan leer je natuurlijk ook je mentor kennen. Met hem of haar hebben jij en je ouders ook een kennismakingsgesprek op school. Je mentor is een beetje als je meester of juf op de basisschool. Je ziet hem of haar bij de studieles, in de mentorles en bij alle activiteiten. Bij je mentor kun je altijd terecht. De mentor helpt je om je fijn te voelen op school.

De kennismakingsperiode sluit je na een week of zeven af met een speciale brugklasdag met sport en spel en na afloop een feest. Zo leer je de klas snel beter kennen. Je gaat ook drie dagen op kamp waar je veel spelletjes doet. 

Sportlijn, Kunstlijn en Technologielijn

In de brugklas kan je kiezen voor extra sport, extra kunst en cultuur of extra technologie. Dit betekent niet alleen dat je deze vakken twee uur per week extra hebt, maar ook dat je met de andere leerlingen in je lijn op pad gaat en allemaal extra dingen doet. Elke lijn heeft iets eigens, passend bij de lijn, bij de leerlingen en bij de docenten.

Persoonlijke aandacht

Op Oscar Romero krijg je veel persoonlijke aandacht. In de brugklas krijg je studielessen om te ‘leren leren’ en extra begeleiding als je dyslectisch bent of een taalachterstand hebt. Je mentor zal je door dik en dun begeleiden en ondersteunen. Tijdens de mentorles leer je hoe je zelf het beste leert. Daardoor leer je zelfstandiger werken én gaat het maken van je huiswerk vlotter.

iPad

Je vindt via de iPad altijd alles wat je voor school nodig hebt terug: je huiswerk, je rooster, je toetsen, je lesmateriaal en je cijfers. Er is op school goede Wifi en een stabiele internetverbinding. Iedereen heeft toegang tot het draadloos netwerk.Voor een aantal vakken staat het lesmateriaal op de iPad, maar bij sommige vakken heb je nog wel 'gewone' boeken. Los van het lesmateriaal wordt bij alle vakken gebruikgemaakt van de iPad in de les. Bijvoorbeeld voor opdrachten, voor het bekijken van filmpjes, voor het zoeken naar informatie, voor het gebruik van vak-apps en voor werkvormen als een quiz en brainstormen.

Oscar Romero is een van de drie locaties van het Tabor College.