Natuur, leven en technologie (NLT)

Natuur, leven en technologie (NLT)

NLT is een examenvak dat wordt gegeven in de onderbouw en bovenbouw op Oscar Romero. Bij dit vak leer je hoe je een onderzoek moet doen en je leert dat je bij veel beroepen en vervolgstudies verstand moet hebben van meerdere, verschillende vakken. 

Bij NLT worden de vakken biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde gecombineerd om één onderwerp te behandelen. Bijvoorbeeld: het oplossen van een moord. In het moduleboekje Forensisch onderzoek moet je een moord oplossen. Dit doe je door vingerafdrukken te onderzoeken, dit is biologie. De inkt uit de stift van de dader en een dreigbrief kunnen worden onderzocht met een scheikundig proefje. En de baan van de kogel wordt met natuurkundige berekeningen onderzocht. Bij DNA-onderzoek wordt de kans berekend dat een verdachte ook echt de dader is, net zoals bij wiskunde. Het doel is dus om te leren onderzoeken. 

Een ander voorbeeld: zelf een onderzoeksplan verzinnen om het kwaliteitsverschil tussen verschillende merken wc-papier te meten. Nieuwe technieken leren gebruiken: met videometingen onderzoeken hoe je looptechniek is tijdens een sprint. Ook technologie komt aan de orde: programmeren van een chip om de stoplichten van een verkeerskruising automatisch aan en uit te laten gaan. Of om de temperatuur in een plantenkas automatisch te regelen.

NLT is een erg leuk en gevarieerd vak! En... niet alle scholen geven dit vak, maar wij wel!

Oscar Romero is een van de drie locaties van het Tabor College.